Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

DIY head tracking, deel 1: IR-clip

Door K-Jay op vrijdag 1 januari 2016 20:55 - Reacties (5)
Categorie: Geknutsel, Views: 6.481

Als je een beetje bekend bent in de wereld van (race)simulatiespellen moet je het kennen: head tracking. Simpel gezegd: als jij je hoofd draait, beweegt het beeld op het scherm mee. Zelf mag ik graag wat virtuele kilometers maken met Euro Truck Simulator 2 en dan is head tracking erg handig bij het spiegelen en het rondkijken op kruispunten.

Hoe werkt dat? Laat ik het zo uitleggen: de meest voor de hand liggende methode koop je voor ongeveer €150 en heet TrackIR. Je krijgt dan een clip met 3 infraroodledjes, een soort webcam en de bijbehorende software. De clip bevestig je aan je headset, de camera registreert de bewegingen van de clip (en dus ook van je hoofd) en de software vertaalt dit naar bewegingen in de game.

Allemaal leuk en aardig, maar 150 piek voor een paar IR-ledjes, een halve webcam en wat software die ook open-source verkrijgbaar is lijkt me wat veel. Je voelt hem al aankomen: dat maken we zelf.

Voor de volledigheid: de hierboven beschreven methode is niet de enige manier om headtracking te doen. Het kan ook met de accelerometer in een smartphone of met een webcam die de bewegingen van je aangezicht volgt. Wil je echter "six degrees of freedom" dan is het gebruiken van IR-leds toch wel de meest beproefde methode.

setup-1

Aan de slag dus. In deze blogpost beschrijf ik hoe ik mijn IR-clip gemaakt heb. Over het prepareren van de webcam vertel ik een andere keer, anders zou het een erg lang verhaal worden.

Wat heb je nodig?
Op het internet circuleren genoeg plaatjes van dergelijke knutselprojecten waarmee mensen de originele TrackIR-clip na proberen te maken, variërend van aan elkaar geplakte BIC-pennen tot 3d-geprinte ontwerpen. Mij leek het handig om met koperen buisjes aan de slag te gaan: makkelijk te bewerken, geleidend, relatief sterk. Daarnaast heb je natuurlijk 3 IR-leds en wat aansluitmateriaal nodig. Mijn boodschappenlijstje zag er als volgt uit:
  • 4mm koperen buis (te koop bij de betere hobbywinkel), ong. 30 cm.
  • krimpkous 6,4->3,2mm
  • draad 0,35mm2
  • batterijhouder voor 2xAA-batterij
  • 3 IR-leds met een goede uitstralingshoek. Ik heb leds van type SFH487P gebruikt.
setup-1

We zien wel
Tijdens de fabricage volgde ik de "we-zien-wel"-tactiek: gewoon beginnen en dan zien we wel wat het wordt. Eerst heb ik een tekening met de maten van de TrackIR-clip op ware grootte uitgeprint. Vervolgens de koperen buisjes zo gezaagd, gebogen en aan elkaar gesoldeerd dat het qua afmetingen overeenkwam.

setup-1

Volgende stap was het solderen van de LEDs. Ik verbond ze parallel aan een 1.5V-batterij, waarbij het koper van het frame fungeert als stroomgeleider. Met de 0,35mm2-draad was de stroomcirkel rond en met de krimpkous kon ik het geheel een strak en onopvallend uiterlijk geven.

setup-1

De batterijhouder dient meteen als het punt om de clip heel professioneel met een elastiekje aan mijn headset te bevestigen. Het is per slot van rekening een knutselproject.

setup-1

Voilà! Voor een fractie van de prijs een IR-clip gebouwd! De volgende stappen waren het prepareren van een webcam en het inregelen van de software. Ook weer een projectje, maar ik kan alvast verklappen dat het resultaat de moeite waard is. Deze beschrijvingen volgen in een andere blogpost. Ik ga eerst weer even een stukje rijden in ETS2.

Volgende: Domotica met pimatic, deel 2: temperatuur meten met een DS18B20 01-'16 Domotica met pimatic, deel 2: temperatuur meten met een DS18B20
Volgende: Domotica met pimatic, deel 1: draadloos schakelen 12-'15 Domotica met pimatic, deel 1: draadloos schakelen

Reacties


Door Tweakers user MsG, maandag 4 januari 2016 00:52

Nice :-). Ontwerp ziet er goed uit. Wat ben je eigenlijk kwijt voor dat soort koperen buisjes? Had zelf wel eerder voor usb gekozen, dan kan je het met een powerbankje altijd nog draadloos maken.

Door Tweakers user K-Jay, maandag 4 januari 2016 10:06

Ik heb de buisjes bij De Kwast in 's-Hertogenbosch gekocht. Kostte 5 of 6 euro voor 4 stuks in een zakje.

Door Tweakers user chaozz, dinsdag 5 januari 2016 15:05

Gaaf. Ik ben zelf ook fervent ETS2 speler. Toen ik een Oculus Rift DK2 te leen had vond ik pas dat met deze game VR tot zijn recht kwam. Rondkijken in de cabine, maar vooral ook links en rechts kijken bij kruispunten, uit je raam hangen bij achteruit inparkeren.. Geniaal!

Ik ga dit DIY-project op de voet volgen!

Door Tweakers user Luke95, woensdag 27 januari 2016 20:18

Dat ziet er gaaf uit! Ik heb zelf wel de TrackIR aangeschaft en ik wil echt niet meer zonder. De Track clip pro, die je hier dus na maakt, vind ik zelf maar een prut ding. Hij werkt goed, maar de kwaliteit is echt om te janken. Het is een goedkoop plasic prulletje die al vanaf de levering niet netjes in elkaar zat. Ik heb er dan ook tape om gedaan om het netjes bij elkaar te houden. Hier lijken de koperen buisjes toch veel steviger. En natuurlijk ook nog eens een stuk goedkoper want die €180 euro (incl. Track clip pro t.w.v. €30,-) viel toch wel zwaar.

Een mooi project!

Door Erwin, donderdag 12 maart 2020 18:25

Waar vind ik de software voor de tracking please

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)