Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Automatiseer je zwembad!

Door K-Jay op donderdag 21 juni 2018 11:27 - Reacties (14)
Categorie: Home automation, Views: 13.806

Het is zomer! Tijd om het zwembad op te zetten. Vorig jaar beschreef ik hoe ik de temperatuur van het zwemwater in de gaten kan houden. Dit jaar ga ik een stap verder.

De blogpost heeft een minder technisch karakter dan mijn voorgaande posts. Wil je meer details weten, laat dan een reactie achter. Alle foto's zijn klikbaar voor groter formaat.

Overzicht

Het probleem
Intex-bezitters kennen wellicht deze FWP's:
  • ik moet steeds die pomp aan- en uitzetten
  • hoe krijg ik dat water een beetje warmer?
  • wanneer moet ik het filter van mijn pomp schoonmaken?
Oplossing 1: pomp aansturen via Sonoff
Je kunt je pomp natuurlijk aan een tijdschakelaar hangen, maar een beetje tweaker wil meer control. Met een Sonoff Basic kun je eenvoudig schakelen via wifi. Ik heb de Sonoff geflashed met Tasmota zodat ik deze makkelijk kon opnemen in mijn domoticasysteem.

Oplossing 2: poor man's zwembadverwarming
Ik heb een eenvoudige Intex filterpomp om het water een beetje schoon te houden. Een van de slangen heb ik vervangen door een zwart exemplaar van een meter of 4. Als daar de zon op schijnt warmt het water snel op.
Een sensor in de zwarte slang registreert de opwarming. Als het temperatuurverschil met het zwemwater hoog genoeg is, wordt de pomp kort ingeschakeld (zie oplossing 1). Zo stroomt het warme water het zwembad in en komt er weer koud water in de zwarte slang. De zon kan haar werk weer gaan doen 8-)

Sensor in zwemwater

Sensor in zwarte slang (via pomp-uitloop)

Oplossing 3: debiet meten
Op Ebay heb ik een flow-sensor gekocht die ik dankzij Tasmota eenvoudig kon aansluiten op de Sonoff die mijn pomp aanstuurt. De sensor levert een getal aan dat met elke omwenteling wordt opgehoogd. Met wat meet- en rekenwerk (lees: emmer en stopwatch) heb ik een regel in mijn domoticasysteem opgenomen die dit gegeven omrekent aan het aantal liters per minuut.
Met een schoon filter zit ik rond 13 liter per minuut. Na verloop van tijd loopt het filter vol, zakt het debiet in en krijg ik een notificatie van mijn domiticasysteem :) Tijd om het filter te vervangen of schoon te spuiten. Bovendien kan ik dit gegeven ook gebruiken om per dag te berekenen hoeveel liter water er gefilterd is.

De pomp met de flow-meter

Op een rijtje
Het domoticasysteem dat ik gebruik is pimatic. Lees mijn andere blogberichten hierover maar eens.
Alles bij elkaar heb ik de volgende hardware aan mijn zwembad geknoopt:
  • Intex filterpomp
  • Sonoff Basic
  • 2x DS18B20 temperatuursensor (in zwemwater en in zwarte slang)
  • 1x Flow meter


One more thing
Vond je dit een leuke post om te lezen? Je kunt hem nomineren voor blogpost van de maand. Uiteraard kun je daar ook blogposts van andere Tweakbloggers onder de aandacht brengen :)

Volgende: Home Assistant op je NUC met Proxmox 06-'20 Home Assistant op je NUC met Proxmox
Volgende: Load cell mod - continued 02-'18 Load cell mod - continued

Reacties


Door Tweakers user sys64738, donderdag 21 juni 2018 12:56

Haha. Mooi verhaal. Uiteraard hackt een Tweaker zijn zwembad.

Heb zelf ook zitten kijken naar zo'n zwembad maar ik heb de ruimte simpelweg niet (lang leve wonen in de randstad ;) ).

En nu wordt het tijd voor zoiets: http://theselfsufficientl...0-diy-solar-pool-heaters/ . Die heb ik dan al wel weer (50 meter tyleen op 1 spiraal). Werkt als een malle en mijn redelijk grote opblaas zwembad (260 bij 170 bij 50) krijg ik op een mooie dag tegen de 30 graden.

Door Tweakers user S0epkip, donderdag 21 juni 2018 14:01

Zwembad, Zwembad.... pierebaadje.

Door Tweakers user Pinky-H9, donderdag 21 juni 2018 15:19

Ik hoop niet dat die sensoren van temperatuur die met water in aanraking zijn aan je SonOff hangen.
Zoals je mogelijk weet is de voeding van een SonOff niet galvanisch gescheiden en de kans dat je 220V op je sensoren krijgt is dan ook enorm groot.

Wees verstandig keil als dit zo is direct je SonOff eruit en neem een ESP bordje en hang hier een relay module aan zodat je veilig 220V kan schakelen en als voeding neem je een goede 5V USB adapter.

Door Tweakers user K-Jay, donderdag 21 juni 2018 15:36

Pinky-H9 schreef op donderdag 21 juni 2018 @ 15:19:
Ik hoop niet dat die sensoren van temperatuur die met water in aanraking zijn aan je SonOff hangen.
Goeie opmerking. De temperatuursensoren hangen inderdaad niet aan de Sonoff, maar aan een ESP8266-bordje, zoals beschreven in de blogpost over de temperatuur van het water.
De flow-sensor zit nog wel aan de Sonoff, maar daar is ook nog wel plaats voor op dat andere bordje.

Door Tweakers user larsg, vrijdag 22 juni 2018 10:51

Leuk project!

Ik ben met iets gelijkaardigs bezig met mijn spa.
Ook een aantal van dezelfde sensors die ik heb hangen en het aansturen van pompen/verwarming. Ik heb wel een warmtepomp gezet.

Zo'n flowtellers heb ik ook, heb je die gekalibreerd want ik heb gemerkt dat er af fabriek nog al eens wat verschillen in zitten.

Door Tweakers user K-Jay, vrijdag 22 juni 2018 10:59

Ik heb de flowteller niet gekalibreerd. Het hoeft voor mij niet op de milliliter nauwkeurig :) , als ik maar een globale indruk heb van de werking van de pomp en het filter is het voor mij al goed.

Door Tweakers user wibra, vrijdag 22 juni 2018 11:06

waarom niet continue het water door de zwarte slang pompen?

Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 22 juni 2018 11:41

wibra schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 11:06:
waarom niet continue het water door de zwarte slang pompen?
interessante vraag; zou ik, ooit opgeleid als procestechnoloog, moeten kunnen beantwoorden. Eh... maar dat kan ik niet.
De zon straalt X energie op die zwarte buis. Door die straling wordt het water in de buis opgewarmd. Maakt het verschil of je nu continu dat warme water afvoert of dat je telkens wacht tot het water bijv. 5 graden warmer is geworden?
Ik denk eigenlijk van niet.

Nog andere technologen?

Door Tweakers user Joepla, vrijdag 22 juni 2018 11:52

Het continu rondpompen van het water verwamt het zeker sneller. Je delta T (T water in de slang tov de T slang zelf) is dan groter. Ook het elektrisch vermogen van je pomp komt gedeeltelijk als warmte in je water, maar dat is vast niet je bedoeling.

Je zou de zwarte slang langer kunnen maken en in spiraalvorm kunnen leggen, zo worden veel buitenzwembaden verwarmt. 4 Meter is erg kort en levert niet veel warmte op lijkt me? Een mini-pompje om continu te circuleren (aangestuurd op basis van je sensoren) en je warmt sneller op.

Ziet er overigens cool uit, mooi gemaakt! Volgende stap: geleidbaarheid van het water meten, zodat je precies weet wanneer je chemicalien (chloor?) moet toevoegen? :)

Door Tweakers user ybos, vrijdag 22 juni 2018 11:57

Zou een zwarte handdoek in het water leggen ook niet een hoop zonnewarmte oppikken? Ff met paar touwtjes slim vastknopen zodat hij uitgevouwen blijft liggen, dan heb je flink meer oppervlakte dan een stukje slang?

Door Tweakers user Schumaster, vrijdag 22 juni 2018 12:11

spiraal maken van koperbuis en boven een houtkachel hangen! :)

Door Tweakers user Heino0, vrijdag 22 juni 2018 12:57

Leuk project. Denk dat ik ook ga kijken naar de temperatuur te registreren.

Ik heb de zwembad verwarming anders aan gepakt. Ik heb in China een goedkope fontein pomp gekocht op zonne energie. Die is zo goed koop dat de pomp alleen draait als de zon er direct op schijnt. Deze heb aangesloten op een zwarte buis die rondjes loopt onder een glazen tafel. Waar ik een zwartebak omheen heb gebouwd.
Werkt erg goed. Hoeft maar een dag zon te schijnen en het is een aangename temperatuur.

Door Tweakers user Sr_Ogel, vrijdag 22 juni 2018 22:47

Hier in de achtertuin ook bezig met vergelijkbaar project. Ik wil mijn bad op 38 graden krijgen. Hiervoor gebruik ik een solarmat en een CV pomp die het water rondpompt.

Om het geheel wat slimmer te maken heb ik twee temperatuur 433mhz sensoren met, een klikaanklikuit schakelaar en Domoticz toegevoegd. Heb het nu zo ingesteld dat bij een temperatuur verschil tussen bad en solarmat de cvpomp wordt ingeschakeld. Alles wordt dus volledig door domoticz geregeld.

Met dit systeem lukt het na meerdere dagen zon om het bad redelijk op temperatuur te krijgen en hoef ik er zelf niet op te letten.

Door Tweakers user Philos31, zaterdag 23 juni 2018 13:25

Mooi, ik heb het wat anders aangepakt, mijn bad is 10.000 liter en ik heb 4 solar matten van intex, die kosten 15 euro per stuk. De pomp gaat aan als mijn zonnepanelen boven een aantal watt uitkomen, dan weet ik dat de zon voldoende schijnt, en gaat uit onder een bepaald wattage (als de zon achter de wolken is of te veel gezakt)
Verder heb ik wel een warmtemat op het water liggen, die warmt ook wat op en zorgt ervoor dat het water niet te snel akoelt en ook het chloor niet te veel verdampt.

Die solarmatten doen het erg goed voor dat geld, op een zonnige dag stook ik het bad 10 graden omhoog in 4 uurtjes tijd, dat vind ik behoorlijk.

Reageren is niet meer mogelijk