Home Assistant op je NUC met Proxmox

Door K-Jay op vrijdag 26 juni 2020 09:30 - Reacties (15)
Categorie: Home automation, Views: 5.129

Ik ben al een tijd lang een tevreden gebruiker van Home Assistant. Helaas crashte mijn installatie onlangs en besloot ik om mijn nieuwe installatie wat anders aan te pakken. Alle stappen heb ik genoteerd om later eventueel op terug te kunnen vallen. Omdat sharing=caring, hierbij mijn stappenplan, dat eigenlijk verrassend simpel is.

Mijn opzet

De hardware waar alles op draait is een Intel NUC. Als besturingssysteem heb ik gekozen voor Proxmox. Dat is een versie van Linux die bedoeld is om virtuele machines en containers op te draaien. Binnen Proxmox heb ik nu dit draaien:
- Virtuele machine op basis van HassOs met Home Assistant en alle add-ons
- Container op basis van Ubuntu met daarin Docker. Binnen Docker heb ik diverse containers draaien (vpn-server, ontwikkelservers, AdGuard, enz)Zoals ik het nu opschrijf lijkt het een beetje inception zo met containers in Ubuntu in een container in Proxmox, maar het werkt allemaal super goed. Het voordeel van Proxmox is dat je heel snel een snapshot kan maken en terugzetten als je de boel kapotgetweakt hebt en de voordelen van Docker ga ik hier niet allemaal opsommen maar het is best awesome allemaal :)

Genoeg theorie. Aan de slag

Stap 1 is het installeren van Proxmox op de NUC. Ga naar https://www.proxmox.com/en/downloads, kies de juiste versie en zet deze op een usb-stick met BalenaEtcher https://www.balena.io/etcher/. Start op van de USB-stick en volg de instructies. Uiteindelijk kom je dan in de Proxmox webinterface terecht. Deze video leidt je stap voor stap door de installatie heen.Stap 2 is het installeren van Home Assistant. Daarvoor hoef je maar 1 regel code uit te voeren in Proxmox! In deze video gaat DrZzs er met de maker van het script stap voor stap doorheen, dus dit kan niet misgaan.

En dan heb je Home Assistant al draaien! Vervolgens kun je aan de slag met add-ons en eventueel terugzetten van een snapshot van je vorige HA-installatie.

Stap 3 is optioneel, de Ubuntu-container met Docker. Daarvoor heb ik deze stappen gevolgd, uitgelegd in deze video.

Heb je vragen? Suggesties? Feedback? Laat een reactie achter. En neem ook een kijkje op het forum: https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/62870246

Volgende: Automatiseer je zwembad! 06-'18 Automatiseer je zwembad!

Reacties


Door Tweakers user Kraz, vrijdag 26 juni 2020 12:10

Tof om te zien!

Misschien een stomme vraag, maar werken de USB sticks (Zwave, RFCOM, etc) ook gewoon op deze manier?

Door Tweakers user K-Jay, vrijdag 26 juni 2020 14:31

Kraz schreef op vrijdag 26 juni 2020 @ 12:10:
Tof om te zien!

Misschien een stomme vraag, maar werken de USB sticks (Zwave, RFCOM, etc) ook gewoon op deze manier?
Dat is zeker geen stomme vraag. Ik heb een Conbee II stick eraan hangen en die werkt prima. Overige zaken niet getest.

Door Kevin, vrijdag 26 juni 2020 15:17

Docker <3

Gebruik het hier ook om op te ontwikkelen. Met alle verschillende omgevingen kunnen we niet anders - alles beet elkaar vroeger dus had ik vroeger voor iedere klant een VM draaien. Duur en log.
Inmiddels meer dan 40 omgevingen op een machine met consumer hardware (Ryzen 7, 64GB RAM) en het is stabiel en snel.
Even een nieuwe omgeving optuigen of een omgeving herstellen = één commando vijf minuten wachten.

Door Tweakers user Quad, vrijdag 26 juni 2020 15:52

Ik had laatst Proxmox VE op een machine gezet en deze op een USB sitck geïnstalleerd.
Maar zo werkt Proxmox blijkbaar niet? Ik ben namelijk de ESXi manier gewend..

Extra datastores toevoegen met een bestaande SSD ging niet zoals het moest. ;)

Door Tweakers user xPhantom, zaterdag 27 juni 2020 13:05

Ik heb zelf ook een VM in Proxmox draaien via de 1-line method van Whiskerz007. Ik wil graag de stats van mijn NUC terug zien in Home Assistant, heb je hier ook al iets voor?

Ik kwam deze een tijd geleden tegen; https://stevenhomelab.wor...istant-telegraf-and-mqtt/

Echter, na een minuut of 20 - 25 komt er gewoon geen mqtt bericht meer binnen bij de mosquitto broker in HA :(

Door Tweakers user MsG, zaterdag 27 juni 2020 15:49

Ik zit ook een beetje met die containers voor dingen buiten HASSIO. Ik heb precies dezelfde basissetup, een kale Proxmox (wat onderhuids weer een Debian-install is volgens mij?) en daarbinnen die Hassio image.

Ik heb de Docker-containers die niet op HAssio slaan denk ik toch liever op hetzelfde niveau als HASSIO ipv IN Hassio. Dus ik moet nog even een keer kijken of ik wellicht op de host zelf docker moet draaien, of weer een parallele VM met docker-containers.

Door Tweakers user sOid, zaterdag 27 juni 2020 18:10

Jouw setup lijkt wat op die van mij. Ik heb Ubuntu op NUC draaien, en daarop HomeAssistant Core in Docker (en letsencrypt, deconz, node-RED). Van proxmox heb ik nog nooit gehoord, maar lijkt me best handig. Huidige Ubuntu-opstelling draait echter perfect en ik heb niet zo'n zin om dat om te zetten.

Kun je met proxmox ook alles headless doen? Dat was een van mijn eisen, na initiële installatie van Ubuntu kan ik alles via SSH doen.

(Docker is fantastisch. Op m'n Synology heb ik ook nog Radarr, Sonarr, Jackett, VPN-container, Deluge, sabnzbd, plex... :))

Door Tweakers user mouse86, zondag 28 juni 2020 10:27

Uit nieuwsgierigheid, ik gebruik nu Windows + Virtualbox met in virtualbox de kant en klare HASSIO installatie.

Werkt goed, stabiel en vooral, eenvoudige snapshots (backups) en ontzettend portable. Alles kan ik remote via teamviewer beheren, ik heb er dan ook geen scherm aan gehangen.

Kan er via deze weg ook grafisch op afstand beheerd worden bv met Teamviewer?

Door Tweakers user himlims_, zondag 28 juni 2020 19:58

mouse86 schreef op zondag 28 juni 2020 @ 10:27:
Uit nieuwsgierigheid, ik gebruik nu Windows + Virtualbox met in virtualbox de kant en klare HASSIO installatie.

Werkt goed, stabiel en vooral, eenvoudige snapshots (backups) en ontzettend portable. Alles kan ik remote via teamviewer beheren, ik heb er dan ook geen scherm aan gehangen.

Kan er via deze weg ook grafisch op afstand beheerd worden bv met Teamviewer?
met linux heb je geen teamviewer nodig; beheer gewoon via ssh rest via web, en als toch remote moet vnc?

Door Tweakers user Splorky, zondag 28 juni 2020 21:19

misschien toch ook maar eens een keer met Proxmox spelen wat mijn NUC ondersteund nou net geen VMware ESXi helaas.

Na een aantal stroom storingen en bijna even veel herinstallaties van RPI naar NUC gegaan, werkt geweldig, nu HASS in een VM draaien onder Windows, maar omdat ik de Windows functies verder niet gebruik zonde van de resources.

Moet nog wel wat meer verdiepen in Docker, op mijn Synology nas zit het ook, maar dat is net even te beperkt als je alles via de NAS GUI wilt laten werken.

Omdat ik ook CONBEE heb is het goed om te horen dat die ook werkt.

Door Tweakers user K-Jay, zondag 28 juni 2020 22:52

@xPhantom heb je deze ook geprobeerd: https://www.home-assistant.io/integrations/systemmonitor/ (zelf geen ervaring mee overigens)
@sOid: jouw setup is mijn oude setup :) Ik doe nu alles headless, in grafisch opzicht heb je de web-interface van Proxmox (zie mijn screenshot) en voor Docker gebruik ik Portainer. O ja, ik heb Putty ook niet meer aangeraakt, in de web-interface van Proxmox zit een prima console!

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 3 juli 2020 14:23

het installeren via curl / bash script (copy past) magic happens, is neits voor mij.

doe t liever zelf en handmatig (tenminste nog enig idee wat ik doe :+)

maar dat proxmox :P werkt wel aardig op debian buster. HA even in docker gedraaid, maar toch terug naar domoticz

Door Tweakers user Webgnome, vrijdag 17 juli 2020 07:53

ziet er goed uit maar lees ik het nou goed dat je een os hebt met daarop een VM en daar binnen in draaien dan dockers?

Door Tweakers user K-Jay, vrijdag 17 juli 2020 08:43

Dat lees je bijna goed. Mijn Docker draait niet in een VM in Proxmox, maar in een container.

Wat achtergrond: ik wilde dus Home Assistant in een VM hebben. Dat is gelukt. Daarnaast wilde ik ook Docker draaien voor diverse andere toepassingen. Ruimte zat immers op de NUC. Ik heb een tutorial gezocht met zoektermen als "docker on proxmox" en eentje gevonden zoals beschreven in stap 3 en dat werkte prima.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 juli 2020 08:51]


Door Melvin, woensdag 5 augustus 2020 10:54

Hoe bevalt die Nuc voor home assistant?

Draai nu hassos op een Pi4 met 2GB aan ram maar het sd kaartje is recent al defect gegaan; nu heb ik mooi een backup terug kunnen zetten maar wil hier graag vanaf.

Heb je buiten Home assistant nog 'speelruimte' voor andere virtuele machines? ben nog nieuw in het wereldje van Nuc's en Proxmox maar wel bekend (zakelijk) met ESXCI. Wil graag toekomst gericht een NUC aanschaffen en later evenentueel nog uitbreiden met andere kleine dingen.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)